Базар Автоновини Статті Додати оголошення

Як визначити реальний пробіг.

“Визначення цього пробігу автомобіля - завдання, вирішення якого є одним з факторів, що дозволяють точно встановити технічний стан транспортного засобу”, - нудно і надто мудровано казав колись один мій знайомий. Він завжди в першу чергу дивився на одометр, а потім вивчав вторинні ознаки, в якійсь мірі говорять про пробігу, на кшталт накладок на педалях, оббивки сидінь, підлокітників на дверях. І тільки потім заглядав під капот і здійснював пробну поїздку. Це було давно і використовувалося лише у випадку вітчизняних авто (до інших мій знайомий ставився вкрай негативно). Зараз час інший, диктує свої правила навіть в плані такої процедури, як оцінка стану машини. Тому питання варто задавати в трохи іншому ракурсі - а чи потрібно взагалі цікавитися реальним пробігом та намагатися його встановити? Поклавши руку на серце, можна сказати, що ні.

Як казав мій приятель-перегонщик, нагадуй покупців: “Що ви на роках і кілометрах будете їздити?” Зустрічаються адже “старички-бодрячком”, відмотавши не одну сотню тисяч за умови якісного та своєчасного обслуговування. Тим не менше бувають випадки, коли не те щоб необхідно встановити точний пробіг, але потрібно викрити продавця у непорядності. Про це ми поговоримо. Що ж стосується реальності пробігу, то, як показує практика, визначити його абсолютно неможливо. Тому ті, хто прагне дізнатися самий дієвий спосіб, можуть даний матеріал ігнорувати. Таких способів немає. Всім іншим читачам ми пропонуємо лише пояснення цього твердження.

Проблема російського масштабу

Не буду говорити за інші країни - погодьтеся, на цей рахунок будь-яка була точна інформація відсутня. Але в Росії одометри скручують, мабуть, переважна більшість автовласників. Адже для недосвідченого людини не особливо велика цифра часом відіграє величезне значення. І вплив надає відповідне. Тому-то перегонники, продавці, просто автовласники, позбавлятися від своїх машин, не забаряться скористатися цією процедурою. Правда, треба сказати, що людина досвідчений на одометр не звертає рівним рахунком ніякої уваги. Навіщо, якщо й так відомо, що всі автомобілі приховують своє минуле. Втім, на думку деяких, далеко не кожен одометр можна піддати скручування. Приміром, у Важливо, що тросів, зробити подібне досить просто, Досить від’єднати останній і кола собі скільки завгодно. З перешкод - лише конкретні особливості панелі і під-панельного простору у різних марок та моделей.

Одометр з електронним приводом скрутити складніше, але цілком реально. Можна навіть сказати, що це під силу будь-якому просунутому механіку. А ось одометр у складі рідкокристалічного табло, на мене? ня багатьох, є, без сумніву, останнім і ще не узятим оплотом чесного ставлення до пробігу господаря автомобіля. Тому як нібито не дозволяє творити з собою того, чого немає в програмі процесора.

Подібна точка зору не більш ніж оману. І ось чому. Взяти, наприклад, європейські машини. Залізти до них у програму і змінити пробіг досить просто. Можна навіть сказати, що вони до цього спочатку мають у своєму розпорядженні. Оскільки вся інформація у “європейок” зберігається безпосередньо в процесорі. Стало бути, підключаємо діагностичний стенд і творимо все, що хочемо. Зайвий доказ тому - настільки улюблений тюнінговщікамі Старого Світу по відношенню до “своїх” автомобілів чип-тюнінг, А адже він має на увазі (не в прямому, звісно, сенсі) в тому числі і зміна пробігу. Загадка криється. Стосовно виробників до своїх дітища, які дозволяють приватним фірмам творити з ними все, що душа забажає.

Інша справа, японці. Ці про недоторканність своїх творінь печуться особливо. Завдяки чому всі програми управління двигуном жорстко “прошиті”. Доходить до абсурду - бачимо мікросхемку, на ній номер і все … За що вона відповідає, зрозуміти складно. У тих же “європейців” мікросхеми набагато прозоріше. Тим більше, на відміну від “японців”, встановлені у так званих “ліжечках”. Витягнув одну схему, вставив іншу .- змінив яку-небудь характеристику або той же пробіг. У японських автомобілів остання процедура ускладнена ще й тим, що де-то в машині захований блочок, який якраз і відповідає за пробіг. Іншими словами, інформація про пройдені кілометрах содер-жітся не в процесорі, а саме в цій схованих мікросхемке. Таким чином “скрутити” одометр на рідких кристалах неможливо. Для початку необхідно мікросхему знайти, а потім її ще й зламати. Багато хто вважає, що це в принципі нереально. Але … Російський геній уже навчився обнуляти такі пристрої.

Більш того, за чутками в Іркутську є люди, здатні ставити на табло потрібну цифру. Так що ж виходить, оплот взято? Поки це лише чутки. Особисто я таких людей не знаю, і якщо б знав, хотів би переконатися на власні очі - чи роблять вони те, про що говорять, але тим не менше навіть чутки викликають підозри в чесності рідкокристалічних одометрів. Так що сильно покладатися на таких не варто.

Легенди та омани

У сфері автомобілістів до цих пір живі оповіді про те, що існує багато способів, за допомогою яких можна визначити реальний пробіг машини з точністю мало не до 10 тисяч км. На мій погляд, це, вибачте за грубість, повний абсурд. Втім, пояснення потрібні. Перше, на що радять звернути увагу фахівці - це, звичайно ж, салон. Нібито за витертим руками важелю коробки передач і бублику керма, по протертому підлокітників і стертим ногами накладкам педалей можна досить точно визначити кількість пройдених кілометрів. В основній своїй масі подібні поради виходять з вуст власників вітчизняних автомобілів. Причому грунтуються на міркуваннях: на такій-то тисячі у мене порвався дерматин сидіння, а на такій-то до дірок протерли оббивка дверей. На наступній машині все повторилося з різницею в пару-трійку тисяч км. Звідси висновок: Так тому й бути. Зрозуміло, що це твердження, м’яко кажучи, вкрай суб’єктивно. Навіть якщо оперувати не десятками, а сотнями тисяч. Мало який у машини був господар. Може, він педалей ледь-ледь торкався і руки на підлокітники ніколи не клав. У той час як наїздив на автомобілі пару кіл одометра. З іншого боку, все буває з точністю до навпаки. Загалом, пробіг за станом салону визначити можна дуже і дуже приблизно.

Тим більше, що якість матеріалів інтер’єрів японських машин підносить нам іноді дивовижні приклади життєздатності і зносостійкості. Так, іноді зустрічаються автомобілі з пробігом в кілька сот тисяч км, але з разюче збереженим салоном. Причому навіть без передпродажної підготовки останнього. Простежується аналогічна ситуація і щодо стану кузова. Інші “професіонали”, за їх словами, дивлячись на лакофарбове покриття, можуть нібито визначити пробіг. Нагадаємо, що за великим рахунком зовнішній вигляд оного залежить не від. пробігу, а від віку. А з огляду на величезну кількість поліролей, буває навіть складно сам стан лакофарбового покриття визначити, не кажучи вже про те, щоб по ньому ставити які-небудь діагнози і робити висновки. Деколи справа доходить до воістину повчальних випадків. Перегонщика, ганяє автомобілі з Німеччини, розповідав, що на одній із стоянок їм був виявлений трирічний Mercedes. Ідеальний під капотом, в багажнику, салоні, блискучий всередині. Наш співвітчизник дуже здивувався, коли на одометрі побачив пробіг в 700 тисяч (!) Км. До речі, є думка, що німецькі машини в плані якості фарбування попереду планети всієї, тому-то в чудовому стані. Так що судити про пробігу, оцінюючи кузов і салон, по меншій мірі безглуздо.

Вигадка чи реальність?

У підсумку виходить, що точно або приблизно встановити пробіг абсолютно нереально. Тим більше, за станом інших складових автомобіля, на кшталт двигуна, трансмісії, підвіски і т, д., які на порядок більше залежать від експлуатації, ніж салон і кузов. І все-таки деякі висновки, обстежуючи машину, зробити можна. Наприклад, в деяких випадках достатньо поглянути на одометр. Не цифровий - аналоговий. Один мій знайомий продавець, природно, як і всі скручування пробіги, робить це не надто акуратно; У результаті цифри стоять відносно один одного не дуже-то рівно. А це вже привід звинуватити господаря автомобіля у непорядності.

Також можна обстежити підкапотний простір. На предмет виявлення наклейки, що говорить про те, що на 100 тис. км змінювався ремінь газорозподільного механізму. Зазвичай вона клеїться з лицьового боку клапанної кришки і крім ієрогліфів як раз і несе на собі цифру 100000. Якщо ця бумажка є, а той час як на одометрі присутні які-небудь 80 або 90 тисяч км, сміливо звинувачуйте продавця в зухвале обмані і вимагайте знижки. Якщо ж одометр “малює” цілком реальні, на ваш погляд, 110, 120, 130 і більше тисяч км, не зайвим буде зняти верхню кришку ременя ГРМ і оцінити стан останнього. Раптом він вже зношено донезмоги. Або навпаки, ремінь новий, а пробіг складає під сотню або дві (три, чотири) тисяч кілометрів. За ідеєю на момент своєї заміни ремінець повинен пошарпався.

Звичайно, подібний спосіб ні в якій мірі не дасть повної картини - точний пробіг за допомогою його не встановиш. Але, принаймні, вдавшись до нього, можна з великою ймовірність переконатися в тому, що продавець вас надуває. А якщо він робить це у відношенні пробігу, то де гарантія, що він чистий на руку і в усьому іншому. Втім, останнім часом починає проглядатися тенденція - деякі продавці викочують свій товар на ринок з більш-менш реальним пробігом. Як тут, так і в Примор’ї. Що - минув час обманювати? Так чи інакше, але приємно.

Одним словом, намагатися визначити реальний пробіг - це все одно, що шукати сенс буття. Та й чи потрібно? Сил і нервів можна витратити багато, а результат у підсумку виявиться нульовим. Врешті-решт, не пробігом єдиним живе автомобіль. Головну роль все-таки грає періодичність і ретельність технічного обслуговування. Якість використовуваних матеріалів, нарешті. Так що, по-моєму, зайвими речами голову собі краще не забивати. У всякому випадку більшість фахівців приходять до такого ж думку.

Джерело: http://ukravtomobil.if.ua/articles/291