Базар Автоновини Статті Додати оголошення

Швидка їзда. Поради професіоналів

Погляд штурмана прив'язаний до дорожньої книзі, визначальною маршрут поїздки. Він не дивиться у вікно, а відчуває дорогу по руху автомобіля. Штурман направляє рух за маршрутом.

Він розповідає водієві, куди поверне дорога через 20 секунд, чи буде поворот направо або наліво, чи буде швидкість його проходження повільної або швидкою в залежності від крутизни, чи очікує після повороту невидима засідка у вигляді вузького мосту чи раптової ями.

Кожен штурман використовує свою особливу, лише йому і його водію зрозумілу лексику. Є такі, які використовують поняття такі, як "різкий" - "середній" - "швидкий", а інші - коди "один" - "два" і т.д.. Багато хто використовує параметри відстані - "крутий поворот 300 направо, 200 прямо, середній наліво, стрибок".

Професіоналізм штурмана і добре порозуміння між ним і водієм - це основні фактори успіху в гонках ралі.

А як же бути тим, хто не є гонщиком, а поруч немає штурмана? Мабуть, варто навчитися читати дорогу самому.

Спортсмени жартують, що в будь-який поворот можна ввійти на якій завгодно швидкості, а вийти вдається не завжди. Тому дуже важливо навчитися орієнтуватися в поворотах, заздалегідь передбачаючи напрямок і крутизну. Адже якщо швидкість входження в поворот критична, то вихід з нього, швидше за все, непередбачуваний.

Як відомо, напрямок дороги вказують не тільки дорожні знаки, але і навколишнє оточення, що дає різні підказки. Якщо продовження дороги заховано від погляду і перед нами невеликий підйом, дуже важко здогадатися, чи чекає вас після підйому поворот, і в якому напрямку. У цьому випадку досвідчені водії рекомендують скористатися природними підказками і звернути увагу на ряд дерев або електричних стовпів вздовж дороги - часто вони підносяться над дорогою і, відкриті погляду, вказують на характер дороги.

Відповідно до цієї підказкою можна легше спланувати ваші дії на дорозі: гальмо, швидкість, зміна передачі, розташування рук на кермі і т.д.

Звичайно ж у таких місцях немає місця водінню в стилі «камікадзе». За сліпим поворотом може ховатися велосипедист, пішохід, тварина або будь-яка інша небезпека.

Джерело: http://badcop.ru/avtolybitel/sovet/98-2010-12-20-11-27-08



Більше того, частина поворотів - навіть якщо ми визначили правильно напрямок - мають негативний ухил або змінюється радіус дуги, що ускладнює ситуацію. Важливо вчитися читати підказки, щоб поліпшити відчуття дороги, забезпечити більш гладке водіння, володіти ситуацією і уникнути непередбаченого розвитку подій.

Тепер трохи про нічне їзді. Вона буває досить складною навіть для досвідчених автомобілістів. А початківці часто взагалі їдуть «на дотик». Щоб відчувати себе на темній дорозі більш впевнено і комфортно, треба пам'ятати кілька простих правил.

Обов `язково включіть ближнє світло, навіть якщо шосе висвітлюється ліхтарями.

Після роз'їзду із зустрічною машиною видимість, як правило, на частку секунди втрачається. Тому в момент зустрічі варто триматися якомога правіше, щоб зменшити ймовірність випадкового зіткнення, і перевести погляд на праве узбіччя - тоді зір швидше відновиться. При тривалому русі по темних трасах з дальнім світлом рекомендується іноді переходити на ближнє світло для коригування відчуття дороги і стану.

Ще на замітку: якщо світло ваших фар раптом перестав відображатися від предметів на дорозі і як би провалюється в чорну діру, будьте особливо уважні: можливо ви наближаєтеся до перешкоди, вбирного світлові промені, - наприклад, до фурі або тракторному причепу, що стоїть без вогнів на проїжджої частини дороги. Навіть якщо тривога виявиться помилковою, в такій ситуації краще скинути швидкість і подвоїти пильність.

При русі в тумані вашої кращої підказкою буде лінія розмітки на дорозі. Дотримуючись краєм ока за вигинами розмітки, ви завжди зможете правильно розташувати машину на проїжджій частині. Якщо дорога незагружена рухом по обох смугах (односторонній рух), то переважно триматися середньої лінії розмітки, оберігаючи себе від несподіваних, непозначених перешкод на узбіччі. Габаритні вогні впередіїдущие машини також послужать вам надійним орієнтиром.

І останнє.

Включення дальнього світла в тумані тільки погіршить видимість, тому що світло буде відбиватися від частинок вологи в повітрі. Для запобігання запотівання скла рекомендується включити обдування з використанням кондиціонера....