Базар Автоновини Статті Додати оголошення

Моторні масла - Питання та відповіді

Чому я повинен міняти масло, якщо автомобіль ще не проїхав ту відстань, після якого виробник рекомендує провести заміну масла? Виробники дають рекомендації з приводу інтервалів заміни масла з урахуванням параметрів двигуна і моторного масла, яке в нього залито. Тут приймаються до уваги два основних фактори: пробіг в кілометрах і часовий фактор. Проте, в певних умовах (наприклад, при їзді по місту, їзді в години пік, постійно повторюваних коротких поїздках) слід частіше проводити заміну масла.

Чи є проблемою те, що кількість масла в двигуні зменшується?

Кожен двигун споживає масло: коли поршень переміщується вниз, залишки масла у вигляді найтоншої плівки на стінках циліндра частково згоряють, і якийсь споживання абсолютно нормально. У сьогоднішніх двигунах витрата масла до 0.5 літрів на 1000 км вважається нормальним. Рівень споживання зростає в більш старому двигуні, наприклад, через зношування поршневих кілець або зношених ущільнень коленвалу, які дозволяють маслу проникати в камеру згоряння. Як правило, витрата масла може також змінюватися в залежності від сезону: взимку він нижчий, ніж влітку при тривалому навантаженні, коли двигун сильно нагрівається. Взимку, при їзді на короткі дистанції, коли двигун ледве досягає своєї робочої температури, рівень масла може навіть зрости, це викликано високим вмістом незгорілого палива (до 5 - 10%). Якщо двигун, який використовувався при їзді на короткі відстані, згодом нагрівається, випаровування стисненого бензину може викликати раптове падіння рівня масла, яке часто невірно тлумачиться як витрата масла.

Чи можуть моторні масла економити паливо?

Спалюючи паливо, ми отримуємо в двигуні енергію, яка трансформується в рух. Значна частина енергії витрачається на подолання опору тертя взаємодіючих елементів двигуна. Завдяки застосуванню моторних масел, заснованих на гідросинтетичних базові оливи, спеціально підібраних модифікатори тертя, в двигуні зменшується опір тертя. Двигун втрачає менше енергії на подолання опору тертя, що призводить до зростання його коефіцієнта корисної дії. Тому витрачається менше палива. Такі масла називаються <енергозберігаючими>. Це безсумнівно масла майбутнього, і більшість конструкторів двигунів останнього покоління (Ford, Toyota, Chrysler, Honda, Renault, Citroen, Peugeot, Volvo, і т д.) рекомендують їх використання в помірній кліматичній зоні.

Що таке важкі і нормальні умови їзди?

Важкі умови включають: їзду на близькі відстані, їзду в запилених умовах, при інтенсивному русі, холодній погоді, жаркій погоді, гористій місцевості, а також буксирування вантажів. Більшість водіїв здивуються, коли дізнаються, що прикладом їзди у важких умовах є маленька літня дама, яка їздить на своїй машині раз на тиждень по вихідних на ринок. Але це правда. Вона повинна змінювати своє масло частіше, ніж далекобійники і гонщики. Проблема полягає в тому, що при їзді на короткі відстані, інтенсивному русі з частими зупинками і їзді при холодній погоді, двигун не встигає розігрітися достатньо для того, щоб випарувати воду і паливо, які осідають в маслі. У процесі згоряння вода конденсується на внутрішній поверхні холодного двигуна. У поєднанні з окисом азоту й сірки, продуктами згоряння палива, вона утворює кислоту, що викликає корозію поверхонь двигуна і сприяє його зносу. Вода в двигуні також сприяє формуванню осаду. Осад - це товстий, схожий на майонез шар, що сформувався при взаємодії масла, бензину, води, і побічних продуктів згоряння. Цей осад блокує масляні канали і обмежує подачу масла. Утворений осад, в кінцевому рахунку припече до поверхонь двигуна, перешкоджаючи його нормальній діяльності.Їзда в запилених умовах також викликає проблеми, тому що немає 100% ефективних повітряних фільтрів. Пил осідає на металевих частинах двигуна і змішується з маслом, утворюючи опади. Те ж саме відбувається, коли ви їздите по дорогах взимку, посипаним сіллю або піском. Їзда при жаркій погоді, буксирування важких вантажів, їзда по гористій місцевості теж пов'язана з важкими умовами, тому що може викликати підвищений окислення масла, і згущення до такої міри, що воно не зможе протікати через масляні канали ефективно. Як бачите, <нормальні умови> - це їзда на великі відстані і на високих швидкостях по хорошій дорозі в гарну погоду з легким навантаженням. Якщо в основному ви використовуєте машину в цих умовах, ви можете слідувати рекомендаціям заміни масла і фільтру, зазначеним в сервісній книжці, для <нормальних умов>. Однак, якщо ви подібно до більшості сучасних водіїв, часто їздите на короткі відстані, їздите з частими зупинками, дотримуйтесь інструкцій для <важких умов> і міняйте ваше масло і фільтр кожні пів року або через 6000-8000 кілометрів.

Як часто потрібно міняти масляний фільтр?

Ви повинні міняти масляний фільтр при кожній заміні масла. Масляний фільтр - це сито, яке фільтрує і збирає тверді частинки бруду і металу, з циркулюючого масла. Коли фільтр засмічується, пропускний клапан дозволяє цим забрудненням продовжувати циркулювати з маслом у двигуні, ушкоджуючи частини двигуна й формуючи осад. Так що краще міняти фільтр кожен раз, коли ви міняєте масло.

Як довго потрібно прогрівати двигун взимку?

Взимку НЕ СЛІД "розкручувати обороти" холодного двигуна відразу після пуску. Краще за все спочатку почекати 2-3 хвилини, потім перші 5-10 хвилин рухатися з невеликою швидкістю поки двигун не досягне робочої температури. Це дозволяє підтримувати низькі обороти і забезпечити тиск масла, необхідне для того, щоб воно досягло всіх критично важливих вузлів двигуна і утворило плівку на поверхні розподільного валу, стінках циліндрів, в шатунних підшипниках. Очевидно, що необхідною умовою легкого і надійного пуску двигуна є використання масла, клас в'язкості якого відповідає температурі навколишнього повітря.

Чи можна використовувати добавки / присадки для поліпшення якості масла?

Це робити небажано, тому що може привести до непередбачуваних наслідків. Всі сучасні оливи містять композицію присадок. В процесі розробки вони підбираються по складу і співвідношенню для виконання вимог стандартів та специфікацій (API, SAE, ASTM та ін.) Додавання навіть самого хорошого компоненту неминуче порушує баланс. В результаті якої-небудь показник може бути покращений, але інші при цьому, майже напевно, постраждають. У сукупності ефект буде в кращому разі нульовим. У гіршому - негативним. При всьому різноманітті на ринку різних препаратів, починаючи від найперших "загусників масла" до протизносу і містять порошкоподібний тефлон, невідомі випадки, коли хоча б один з них пройшов повноцінні моторні випробування в складі хоча б одного масла (адже їх рекомендують додавати до будь-яких маслам!) і показав відчутний позитивний ефект. Виробники дизелів для важких вантажних автомобілів і зовсім забороняють застосовувати будь-які було присадки під загрозою втрати гарантії. Правильно підібране по в'язкості і групі експлуатаційних властивостей масло не вимагає ніяких додаткових домішок. Вони тільки збільшують Ваші витрати.

Чим дорогі масла відрізняються від дешевих?

Може здатися, що все масла, пов'язані з однією і тією ж категорії API або ACEA однакові. Насправді це не так. Наприклад, масло, що відповідає вищій на сьогоднішній день категорії якості, будь то бензиновий або дизельний двигун, може вважатися таким тільки після того, як пройде повну серію моторних випробувань. Деякі масла лише по мінімуму відповідають необхідним для цього вимогам. Інші можуть значно перевершувати їх, оскільки містять ефективніші присадки. Відповідно такі продукти потрапляють в цінову категорію елітних. Вони забезпечують виключно надійний захист двигуна і його більш тривалий ресурс.

Чому масла швидко темніють?

По-перше, процесі роботи двигуна в ньому накопичуються продукти неповного згоряння палива, попросту кажучи, сажа. Чим нижче якість палива і вище його витрата, чим гірше умови роботи двигуна, тим її більше. По-друге, яким би гарним не було моторне масло, воно не може на 100% витримувати високі температури в двигуні і частково окислюється і розкладається. Продукти окислення - це темні, смолисті речовини. Хороше масло, завдяки наявності в ньому ефективних присадок (т.зв. мийно-диспергуючих), утримує і продукти розкладання / окислення, і сажу в обсязі, зберігає чистими внутрішні поверхні двигуна, захищаючи їх відкладень лаку і нагару. Цим і пояснюється темний колір масла. Чи є ознакою браку те, що в однакових банках з однієї партії (або різних партій) масло має різний колір або запах? Справа в тому, що до автомобільних мастильних матеріалів не пред'являються будь-які вимоги за кольором або запахом. Основна увага приділяється змащувальні властивості продукту. Тому, на колір \ запах при виробництві уваги не звертають. З чого випливає, що це не є криміналом.

Через короткий термін після заливки масло в двигуні раптом почорніло. Чи означає це, що мені попалася підробка?

 Різко потемніти масло може з кількох причин.

  1. Було залито більш якісне масло, ніж було раніше, і з-за високих миючих властивостей воно вимило відкладення, утворені попереднім маслом.
  2.  Дане масло само по собі високої якості та продукти окислювальних процесів містить у суспензії.
  3.  Є прорив продуктів згорання в картер двигуна, і через це масло швидко окислилися і втратило свої властивості.
  4. Була залита підробка під моторне масло. Точну відповідь, які саме причини привели до різкої зміни кольору масла після невеликого пробігу, зможе дати тільки лабораторний аналіз.

Який термін зберігання масла і як визначити дату його виробництва?

Гарантійний термін зберігання масел - 5 років. Дату його виробництва зазвичай можна знайти на денці каністри. Проте зустрічаються випадки, коли дата на банку є датою виробництва каністри, а не датою розливу масла. Звичайний час між виробництвом масла і його реалізації не перевищує одного року. Однак слід пам'ятати, що термін зберігання масла в банку і перебування автомобіля без пробігу той самий строк з залитим в нього маслом - не одне і теж. Перебуваючи в системі змащення двигуна, олія контактує з навколишнім середовищем і окислюється. Тому, навіть якщо Ви не використали автомобіль, міняти масло в двигуні слід не рідше, ніж раз на півроку.

Як визначити, чи можна купувати масла у того чи іншого продавця?

Зазвичай солідна фірма, вкладає гроші в розвиток свого бізнесу, будь то роздрібний магазин або оптовий склад, не стане зв'язуватися з підробленими маслами заради швидкого прибутку. Таку фірму можна дізнатися за великим рекламним кампаніям в ЗМІ, наявності пристойного офісу, великих складських площ, дорогому оформлення торгових площ. Зазвичай в таких фірмах вартість масел трохи вище, ніж на лотках або в маленьких магазинчиках "Автозапчастини", розташованих у якому-небудь підвалі, проте і можливість нарватися на підробку набагато нижче.

Яке масло краще заливати в двигун - синтетичне або мінеральне?

Яке масло краще заливати - мінеральне, синтетичне або напівсинтетичне, є один загальний висновок - масло - це багато в чому справа смаку. Але слід враховувати кілька факторів. По-перше, рекомендації виробника. Почитайте інструкцію по експлуатації вашої машини, там, швидше за все, написано, які масла рекомендується заливати літом і зимою - точніше, написана рекомендована в'язкість масла. Тобто вибір "мінералка-синтетика" завжди залишається за господарем машини. По-друге, зношеність двигуна і те, яке масло в нього заливалося раніше. Так, наприклад, якщо кілька років в двигуні було присутнє мінеральне масло, що утворюються тріщини в гумі поступово заповнювалися відкладеннями, які при зміні масла не вимивалися. І якщо в такий двигун залити синтетичне масло, воно, в силу своїх вимивають і кислотних характеристик (які вище, ніж у мінералки) вимиє все, в тому числі і "корисні" відкладення. Тому так часті випадки, коли при переході з мінералки на синтетику масло спрямовується назовні через промиті отвори. Рекомендують також заливати синтетику на нові двигуни, на двигуни, що експлуатуються на високих оборотах (наприклад, на спортивних машинах), а на старих двигунах просто частіше міняти мінеральне масло. Є компроміс між мінеральним і синтетичним маслом: напівсинтетика. Найчастіше напівсинтетикою називають гідрокрекінгові масла - тобто масла, отримані з мінерального масла шляхом хімічного гідрокрекінгу для поліпшення характеристик. Напівсинтетика вигідно відрізняється від синтетики насамперед ціною. До того ж для двигуна, в який завжди заливалося мінеральне масло, буде не дуже критичний вибір між синтетикою і напівсинтетикою.

Як визначити, наскільки те чи інше масло підходить даному двигуну?

Однозначної відповіді на це питання не існує, проте можна сказати, що чим більше зношений двигун, тим більше в'язке масло йому потрібно.

Як часто потрібно міняти масло?

Масло слідують міняти відповідно до інструкції з експлуатації автомобіля. Виробник двигуна - єдиний, хто може визначати це. При цьому він виходить їх можливості використання масла, якість яких задовольняє мінімальним вимогам відповідних специфікацій. Зазвичай рекомендується певний пробіг, або часовий інтервал. У несприятливих умовах (їх перелік можна знайти в інструкції) масло слід міняти частіше.

 

                                                                                                                                                       за матеріалами інтернету